fundacja „życie w harmonii”

Nasz cel

W progach naszej fundacji z otwartymi ramionami witamy osoby, które z różnych względów potrzebują wzmocnienia na wyboistej ścieżce codziennego życia.
Fundacja „Życie w Harmonii” to inicjatywa mająca na celu wsparcie osób, które pragną budować zdrowe relacje – ze sobą, innymi oraz własnymi nawykami.
Zależy nam na popularyzowaniu holistycznego podejście do zdrowia mentalnego i pomaganiu w powrocie do harmonii poprzez rozmaite formy – m.in. konsultacje w naszym Centrum Terapii Pozytywnych, autorskie programy transformacji, organizację warsztatów i projektów społecznych. Dużo uwagi poświęcamy obszarowi żywienia, ponieważ jest ono niezbędne w drodze do zdrowego, uważnego „ja”.

Działamy jednocześnie w kilku obszarach:

• porządkowanie relacji z odżywianiem,
  • budowanie dobrych nawyków życiowych,
  • wzmacnianie samooceny i zadowolenia z własnej fizyczności,
  • nauka budowania uważnej relacji ze sobą i innymi.

Dlatego promujemy i upowszechniamy:

• naturalne metody wspierania zdrowia psychicznego – bez cukru, alkoholu i innych substancji uzależniających,
  • odżywanie dla alergików (bez pszenicy, bez laktozy),
  • produkty probiotyczne, zakwasowe,
  • kuchnię roślinną dla zdrowia – dietetykę medycyny chińskiej, medycyny klasztornej,
  • pieczenie domowego chleba na zakwasie,
  • nawadnianie i równowagę kwasowo-zasadową,
  • Dietetykę Skóry – kosmetykę naturalną (dbałość o mikrobiom skóry),
  • ekologiczne sprzątanie domu,
  • wizerunek inspirowany porami roku, wzmacniający poczucie własnej wartości,
  • drugie życie ubrań i ograniczenie konsumpcjonizmu,
  • terapeutyczne działanie kolorów,
  • psychodietetykę i uważność w jedzeniu,
  • naturalne terapie – aromaterapię, fitoterapię, mykoterapię i inne,
  • psychologię pozytywną i mindfulness w życiu codziennym,
  • wartości chrześcijańskie poprzez medycynę klasztorną Świętej Hildegardy, rekolekcje, posty dla ciała i ducha,
  • naturalne metody wzmacniania zdrowia psychicznego poprzez bliskość z naturą,
  • Slow Jogging.

Dla kogo

Bierzemy sobie za cel prowadzenie działań skierowanych do osób ze szczególnymi potrzebami w duchu psychologii pozytywnej. Nasze przedsięwzięcia mają popularyzować ideę szukania (i znajdowania 😉) wewnętrznej równowagi w codzienności, zdrowego odżywiania i życia dostrojonego do pór roku.

Grupa docelowa: osoby dorosłe i dzieci z zaburzeniami mentalnymi, chad, próby okaleczeń, stany depresyjne, spadki nastroju, choroby dwubiegunowe, otyłość, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia pracy jelit, osoby wysoce wrażliwe, inne.

Misja:

• zdrowotna – dla młodego pokolenia i całych rodzin,
  • wspierania relacji międzyludzkich,
  • wsparcia osób ze szczególnymi potrzebami,
  • promowania medycyny zintegrowanej,
  • ekologiczna.

Nasza Historia

W 2013 roku w ramach naszej wspólnej inicjatywy oraz działań (Zuzanny Bedyniak-Kierc i Justyny Zielińskiej), powstał Klub Kury Modowej dla lokalnej społeczności. Jego nadrzędną misją było zainspirowanie ludzi do życia w harmonii z porami roku, zarówno w obszarze zdrowia jak i wizerunku w duchu, ale również promowanie roślinnej kuchni sezonowej, slow life, slow fashion, bliskości z naturą, ekologię na co dzień.

Sporo się działo:

• comiesięczne spotkania klubowiczów z prelekcjami dotyczącymi budowania dobrych praktyk zdrowotnych, życiowych i estetycznych,
  • stworzenie karty klubowej ze zniżkami na usługi i produkty firm działających w duchu eko,
  • liczne warsztaty z pieczenia chleba, analizy kolorystycznej, wymianki ubrań, kosmetyki naturalnej itp.,
  • spotkania z ciekawymi gośćmi – dr Gajos, Bożeną Cyran-Żak, Anną Kosmalą i innymi,
  • zachęcie lokalnych firm do ekorozwiązań, np. ziołowych farb do włosów, zdrowych zamienników w restauracjach etc.,
  • wyprodukowanie kolekcji ubrań dedykowanej reprezentantkom poszczególnych pór roku,
  • sieć punktów z biżuterią w ramach zaprzyjaźnionych salonów fryuzjerskich i kosmetycznych.

W ślad za tym powstała Pracownia Odżywiania Naturalnego Kura Modowa, następnie Pogotowie Zakwasowe, Fundacja Życie w Harmonii i projekt Akademia Transformacji Przemieniona.
Łączymy wszystkie nasze działania zawodowe w rozwój Fundacji Życie w Harmonii.

Nasz Zespół

Justyna Zielińska

Mam wykształcenie ekonomiczne z zarządzania – ze specjalizacją rynek i konsumpcja (Uniwersytet Gdański).
Jestem przedsiębiorcą i osobą zarządzającą firmami od 2000 roku – jako Członek Zarządu, właściciel firmy współpracującej z odbiorcami międzynarodowymi, przy realizacji dużych kontraktów oraz współwłaścicielem Spółki rodzinnej, funkcjonującej od 1996 roku.
Jestem doświadczona w wyprowadzaniu Spółki z kryzysu finansowego m. in. poprzez tworzenie planu naprawczego i jego wdrożenie.

Po urodzeniu drugiej córki, w wieku dojrzałym, przeszłam zawodową metamorfozę od zarządzania do holistycznego terapeuty.
Potrzeba bycia terapeutą, chęć pomocy innym, została mi przekazana „w genach” wraz z chrześcijańskimi wartościami od mamy lekarza, babci profesor, która pisała książki o roślinach oraz moim ojcu, który oprócz działalności naukowej, czy biznesowej, był wieloletnim działaczem społecznym i vice prezydentem Miasta Łodzi.

Jestem terapeutą medycyny chińskiej, specjalizuję się w ziołolecznictwie, dietetyce tradycyjnej medycyny chińskiej, dietoterapii, jestem doradcą medycyny naturalnej Świętej Hildegardy, konsultantem Biologii Totalnej. Mam ukończone studia podyplomowe z psychodietetyki. Jestem instruktorem Slow Jogging oraz Nordic Walking.
Ok kilku lat regularnie uczestniczę w rekolekcjach połączonych z postem Świętej Hildegardy oraz rekolekcjach ignacjańskich w milczeniu. Aktualnie jestem uczestniczką Szkoły Biblijnej.
Od 2013 roku, wiedzę praktyczną zdobywałam na salach warsztatowych wykonując setki szkoleń dla Fundacji, Stowarzyszeń, Domów Kultury czy firm prywatnych oraz konsultacji indywidualnych, między innymi w Centrum Medycyny Zintegrowanej w Warszawie, Centrum Psychologiczne Tkalnia Świadomości, Centrum Medyczne Taomed.
Kulinarną praktykę zdobywałam pod okiem znanych szefów kuchni, ukończyłam szkolenia master z kuchni roślinnej oraz co najważniejsze, poprzez żywy kontakt z uczestnikami kilkuletnich Akademii Kulinarnych, dla Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego, Stowarzyszenia Lornetka, Instytutu Działań Twórczych 3 Piętra, klubów Seniora, Kół Gospodyń Wiejskich czy szkół podstawowych i klubo-bawialni dla dzieci. Byłam wykładowcą w Akademii Instruktorów Slow Jogging.
Współtworzę Pogotowie Zakwasowe oraz jestem autorką książki Dietetyka Skóry.
Od 2021 r. jestem Fundatorem i Członkiem Zarządu Fundacji Życie w Harmonii.

Wiara i rodzina są moim fundamentem. Uwielbiam być w domu, otoczona ciszą i miłością najbliższych.

Anna Hennig

Fundator Fundacji, członek zarządu 2021–lipiec 2023

Zuza Bedyniak-Kierc

Jestem socjologiem, wykładowcą akademickim, terapeutą wizerunku, trenerem i doradcą ds. wizerunku firm i osób prywatnych, z holistycznym podejściem do człowieka. Badam wpływ ludzkiego wnętrza na jego zewnętrze. Moje blisko 20-letnie doświadczenie zawodowe budowało współprowadzenie rodzinnej firmy „Cztery Pory Roku” Centrum Kreowania Wizerunku, policealnej Szkoły Wizażu, Stylizacji i Charakteryzacji, oraz marki Lifeart.

Poza wykształceniem socjologicznym (socjologia komunikacji; socjologia kultury i sztuki UŁ) oraz psychologicznym (psychologia pozytywna) jestem dyplomowaną wizażystką – stylistką, charakteryzatorką, z dyplomem Make-up Artist uzyskanym w USA. Współtworzę autorskie programy nauczania i od wielu lat uczę kolejne pokolenia kreatorów wizerunku: analizy kolorystycznej, stylizacji sylwetki i różnych rodzajów wizerunku. Na uczelni wyższej wykładam też przedmioty dotyczące rozwoju osobistego – t.j. trening interpersonalny i intrapsychiczny menadżera, Savoir vivre, psychospołeczne i kulturowe uwarunkowania pracy managera, wizerunek zawodowy.

Jestem szkoleniowcem z wieloletnim doświadczeniem i bogatym portfolio firm, którym miałam przyjemność doradzać. Pracuję także z klientami indywidualnymi, towarzysząc im w procesie przemiany wizerunku osobistego, zawodowego i scenicznego. Zajmuję się także wizerunkiem kreatywnym na potrzeby sztuk teatralnych, sesji zdjęciowych oraz pokazów mody, jak również koordynuję artystyczne eventy modowe.

Piszę artykuły, poradniki, podręczniki, a także tworzę podcasty. Prowadzę grupę coachów, zajmujących się tematyką profilaktyki zdrowia i równowagą kwasowo-zasadową.
Wielowymiarowe działania związane ze sztuką, zainteresowanie człowiekiem oraz chęć niesienia pomocy innym zaszczepiła we mnie Mama, która zawsze się rozwijała – twórczo i zawodowo (a także Pan Bóg 😉). Uwielbiam pracę z ludźmi i możliwość wspierania ich pozytywnej transformacji. Pracuję w duchu psychologii pozytywnej. Gram na wiolonczeli, śpiewam. Poszukuję piękna w każdym wymiarze – odprężam się w otoczeniu sztuki, książek i dobrego kina. Inspiruję się harmonią przyrody i dzielę się tym z innymi.

Od lipca 2023 r. jestem Członkiem Zarządu Fundacji, ponieważ wierzę, że aby świat był lepszy, a ludzie szczęśliwsi – trzeba być zaangażowanym społecznie.

Zapraszamy na nasze social media

Fundacja „Życie w Harmonii”

Fundacja „Życie w Harmonii”

Pracownia Odżywiania Naturalnego Kura Modowa

Gabinet Medycyny Chińskiej i naturalnych terapii

Zuzanna od wizerunku

Pogotowie Zakwasowe Łódź

oraz stronę Akademii Transformacji Przemieniona dla osób prywatnych i firm

Dołącz do naszej misji. Zostań naszym partnerem biznesowym, darczyńcą, wolontariuszem – razem zdziałamy więcej!