fundacja „życie w harmonii”

Kogo wspieramy

Bierzemy sobie za cel prowadzenie działań skierowanych do osób ze szczególnymi potrzebami w duchu psychologii pozytywnej. Nasze przedsięwzięcia mają popularyzować ideę szukania (i znajdowania 😉) wewnętrznej równowagi w codzienności, zdrowego odżywiania i życia dostrojonego do pór roku.

Grupa docelowa: osoby dorosłe i dzieci z zaburzeniami mentalnymi, chad, próby okaleczeń, stany depresyjne, spadki nastroju, choroby dwubiegunowe, otyłość, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia pracy jelit, osoby wysoce wrażliwe, inne.

Zobacz, jak realizujemy nasze cele społeczne i dołącz do nas, dzieląc się dobrem.

Klub i pracownia
Kury Modowej

To społeczna inicjatywa, która powstała dla Was w 2013 r., działająca przez edukację, otwarte warsztaty dla wspierania zdrowia mentalnego i pozytywnych zmian. Promuje zdrowe nawyki w zgodzie z czterema porami roku, slow jogging, pieczenie chleba na zakwasie, porządkowanie domu, dietetykę skóry, koloroterapię, drugie życie ubrań, warsztaty twórcze i inne.

Wspieramy działania ekologiczne poprzez:

• ograniczanie konsumpcjonizmu,
  • drugie życie ubrań,
  • naukę świadomych zakupów,
  • kosmetykę naturalną
  • promowanie i naukę świadomej kuchni roślinnej, kuchni Świętej Hildegardy
  • promowanie umiaru, a nie nadmiaru

Motywujemy do zbudowania nawyków życia zgodnych z naturą i zmiennym cyklem pór roku. To grupa pozytywnych zmian. Wzmacniamy dobre praktyki żywieniowe, sportowe, mentalne, duchowe, wizerunkowe.

Aktywizujemy głównie kobiety wykorzystując działania on-line oraz warsztaty i spotkania stacjonarne.

Pogotowie Zakwasowe

Od 2013 r. wykonujemy dla Was warsztaty chlebowe i wiemy, że grupa miłośników domowego chleba się powiększa. Z racji tego, że nasz cudowny, silny zakwas żytni nie zawsze mieliśmy pod ręką, stworzyliśmy „Pogotowie Zakwasowe”. Pragniemy dzielić się ze wszystkimi naszym zakwasem żytnim (mamy również bezglutenowy) oraz zachęcić wszystkich, nie tylko z Łodzi, do dzielenia się z innymi. Tutaj możecie wymieniać się kontaktami, informować innych grupowiczów o dostępności zakwasu i razem wspierać się w wypiekaniu zdrowego, pachnącego chleba. Zapraszamy wszystkich tych, którzy już byli na naszych warsztatach, tych, którzy się dopiero na nie wybierają, tych, którzy pieką i tych, którzy dopiero się do tego przymierzają, a także… wszystkich pozostałych fanów chleba na zakwasie.

Polecamy też lokalne wspaniałe miejsca, by zostawiać zakwas innym. Długi czas Pogotowie Zakwasowe działało w restauracji wegetariańskiej Porcja, w chwili obecnej możecie go uzyskać od Ani Ozaist i grupy nieformalnej na Manii, gdzie stoi piec chlebowy i gdzie czasami wykonywaliśmy dla Was rodzinne warsztaty chlebowe. Serdecznie zapraszamy do naszej wspierającej grupy na Facebooku.

Dzień miłości

Warsztaty dla osób ze szczególnymi potrzebami

Organizujemy warsztat dla konkretnej grupy pod hasłem „dzień miłości” z wybranego zakresu np. ekokosmetyki, pieczenia chleba, zdrowych słodkości, kuchni roślinnej, koloroterapii itp. Szczególnie chętnie wspieramy dzieci z zaburzeniami mentalnymi.

Warsztaty Chlebowe – Przy Rodzinnym Stole

w ramach NOWEFIO 2024

Syntetyczny opis działania:

Zadanie (od 07.2024 r. do 09.2025 r.) dotyczy przeszkolenia grupy edukatorów (osoby z różnych województw) w obszarze umiejętności i przeprowadzenia rodzinnych warsztatów chlebowych z elementami komunikacji międzyludzkiej i plastyki, według stworzonego modelu, a następnie dzielenie się zdobytą wiedzą, poprzez przeprowadzenie modelowego warsztatu dla lokalnej społeczności w miejscu zamieszkania edukatorów.
Celem głównym jest propagowanie oraz inicjowanie działań oddolnych, wspierających więzi rodzinne, integrujące społeczności lokalne wokół tematyki zdrowego odżywiania i budowania relacji. Rezultatem długoterminowym jest rozbudowanie sieci punktów, w ramach istniejącego 10 lat Pogotowia Zakwasowego, które zagwarantuje dostępność zakwasu lokalnym społecznościom.

Fundusz inicjatyw obywatelskich

W 2024 roku nasza Fundacja otrzymała dofinansowanie w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.

Dołącz do naszej misji. Zostań naszym partnerem biznesowym, darczyńcą, wolontariuszem – razem zdziałamy więcej!