Jesteś mięsożercą ale chciałbyś zadbać o zdrowie, bo nadciśnienie szaleje, nadwaga ciąży, stawy pobolewają, może masz Hashimoto, brak energii, dzieci chorują, jesteś osobą z niepełnosprawnością lub opiekujesz się taką osobą która potrzebuje redukcji wagi, a może po prostu chcesz zadbać o profilaktykę.
Zapraszamy więc serdecznie do Domu Kultury Radogoszcz w Łodzi, w którym znajduje się studio kulinarne, gdzie możemy wspólnie wypiekać, kręcić, miksować pokarmy które nam służą i dają nam siłę do działań.
Opowiadamy dlaczego tak ważna jest sezonowa kuchnia roślinna, która wcale nie wiąże się z wyrzeczeniami, czy brakiem smaku.
Pokażemy Ci jak zrelaksować się w kuchni, jak jeść intuicyjnie ale też pomóc ci pokazać co służy i dlaczego, a co nie. Najlepiej służy nam odżywianie oparte na akceptacji i miłości. Nie robimy więc żadnych zakazów i nakazów, jest wolność, co ty na to?
Od ponad 10 lat, prowadząca, Justyna Zielińska, praktykuje kuchnię roślinną na warsztatach, indywidualnie i sama w domu ze swoją rodziną. Wie już od czego zacząć, co zasmakuje młodszym i tym bardziej wybrednym.
Wiedza oparta będzie na medycynie która ma ponad 3 tysiące lat tradycji oraz na współczesnych badaniach, odpowiemy na pytania:
-czy istnieje jedna dieta dla wszystkich?
– Co twoje ciało potrzebuje?
– Jakie mamy nawyki wyniesione z domu?
– jakie są zamienniki w kuchni?
– do czego służą płatki drożdżowe?
W części praktycznej:
-ukręcimy pasty roślinne
-zrobimy pyszną sezonową zupę oraz bezmięsne mielone
-oraz słodkość -szybkie babeczki z mąką kasztanową i orkiszową, deser z chia, kulki mocy
– spróbujesz tofu w bezjajecznej odsłonie.
– poznasz magiczne słowa min aquafaba, sól kalanamak, wakame,
-poznasz smaki ziół w kuchni Świętej Hildegardy oraz zioła wschodnie które używam w kuchni, które wzmacniają odporność całej rodziny.
Będziemy zachęcać Was do praktyk w grupach, ale jak zechcecie tylko obserwować to też w porządku.
Po prostu bądźcie.;)
Cena: 150 zł/ za osobę, gdy zbierze się grupa 10 osób, czas trwania warsztatu około 3,5 h
Prowadzenie: Justyna Zielińska – doradca żywieniowy, psychodietetyk, dietcoach, specjalista dietetyki profilaktycznej i leczniczej medycyny chińskiej, terapeuta medycyny chińskiej, zielarz-fitoterapeuta, doradca medycyny klasztornej Świętej Hildegardy
Ukończone szkolenia -Instruktor Slow Jogging oraz Nordic Walking.
Trener kulinary.
Ukończone 3,5 letnie studia medycyny chińskiej.
Ukończone szkoły dietetyki z kwalifikacją dietetyka.
Ukończone studia podyplomowe z psychodietetyki.
Twórca Pogotowia Zakwasowego Łódź, Pracownia Odżywiania Naturalnego Kura Modowa oraz Dietetyka Skóry-książka edukacyjna.
Doświadczenie:
Wieloletnia współpraca z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego w zakresie terapii zajęciowych z zajęć kulinarnych dla osób z SM, wprowadzając przez programy 10 miesięczne zdrowe nawyki i dietę roślinną, bez pszenicy, nabiału i cukru.
Wiele lat doświadczenia w realizacji projektów dla Stowarzyszeń u Fundacji w Łodzi i całej Polsce. Zrealizowała kilkuletnie projekty dla dzieci między innymi w szkołach i przedszkolach w tym również z dziećmi autystycznymi.